اللهم صل علي فاطمة و ابيها و بعلها و بنيها و السّرالمستودع فيها بعدد ما احاط به علمک
در روايات آمده که حضرت فاطمه زهراعلیها السلام «وليةالله» است. يکي از دلايلي که ولياللهبودن حضرت صديقه زهراعلیها السلام را اثبات مىکند، استقلال اوست در صلوات فرستادن بر آنحضرت و کيفيت زيارتش، که همانند صلوات بر پيامبر اکرمصل الله و علیه و آله و اميرالمؤمنينعلیه السلام و حسنين و زيارات آنان است؛ يعنى همانگونه که به صلوات بر آن چهار وجود مقدس و زيارتشان امر شده است، نسبت به حضرت زهراعلیها السلام نيز در اين موارد، همگان مأمور و مأجورند. حضرت فاطمهعلیها السلام که مشمول آيه تطهير و از اهلبيت پيامبر اکرمصل الله و علیه و آله - يعنى آلمحمدعلیهم السلام است- کيفيت صلوات بر او را، رسول خداصل الله و علیه و آله به صراحت چنين بيان داشته است:
لا تصلوا علىّ الصلوة البتراء، فقالوا: و ماالصلاةالبتراء؟ قال: تقولون اللهم صل على محمد و تمسکون، بل قولوا: اللهم صل على محمد و آلمحمد. 1
بر من صلوات بتراء (ناقص، دمبريده و بريدهشده) نفرستيد. سوال شد: يا رسولالله صلوات بتراء و بريدهشده چيست؟ فرمود: اينکه بر من صلوات بفرستيد و بگوييد اللهمصلعلىمحمد، ولى درباره آل من ساکت باشيد. شما بايد بگوييد اللهم صل على محمد و آلمحمد.
صلواتى که شامل حضرت على، حضرت فاطمه و حسنينعلیهم السلام نباشد، مقطوع و بريده و مورد قبول خدا و رسولش نمىباشد. لذا حضرت صديقه زهراعلیها السلام همرديف و برابر افرادى است که جميع مسلمين باايمان جهان- از شيعه و سنى- هر شبانهروز در تشهد نمازهاى پنجگانه بر او درود مىفرستند؛ و او در اين مقام، همتاى حضرت محمدبن عبداللهصل الله و علیه و آله، و حضرت على و حسنينعلیهم السلام است؛ و همين لزوم صلوات بر حضرت فاطمهعلیها السلام در هنگام اقامه نماز يک منقبت و فضيلت ساده نيست، بلکه نشانگر مرتبه اعلى و منصب والاى آنحضرت است که اين چنين در جنب صاحبان رسالت و امامت قرار گرفته است. بدون ترديد بايد حضرت فاطمه خود وليةالله و داراى مقام ولايت بوده باشد، تا همرديف و همتاى اولياي خدا، مورد خضوع و مشمول صلوات و درود جميع مؤمنين جهان در هر زمان و مکان باشد.
پيامبر اکرمصل الله و علیه و آله مىفرمايد: من صلى عليک يا فاطمة غفرالله له والحقه بى حيث کنت منالجنة. 3
يا فاطمه هرکس بر تو صلوات فرستد، خداى تعالى از او درگذرد، و او را در بهشت به من ملحق گرداند.
در روايتى، حضرت رسول اکرمصل الله و علیه و آله يکى از فضايل حضرت فاطمهعلیها السلام را چنين بيان مىفرمايند:
... اتانىالروح؛ قال: ان فاطمه اذا قبضت و دفنت يسالهاالملکان فى قبرها: من ربک؟ فتقول: الله ربى. فيقولان: فمن نبيک؟ فتقول: ابى. فيقولان: فمن وليک؟ فتقول: هذاالقائم على شفير قبرى علىبن ابىطالب؛ الا و ازيدکم من فضلها؟! انالله قد وکل بها رعيلا منالملائکه يحفظونها من بين يديها و من خلفها و عن يمينها و عن شمالها و هم معها فى حياتها، و عند قبرها و عند موتها يکثرونالصلاه عليها و على ابيها و بعلها و بنيها.
فمن زارنى بعد وفاتى فکانما زارنى فى حياتى، و من زار فاطمه فکانما زارنى، و من زار علىبن ابىطالب فکانما زار فاطمه، و من زارالحسن والحسين فکانما زار علياً، و من زار ذريتهما فکانما زارهما... . 4
جبرئيل روح به نزد من آمد و گفت: هنگامى که فاطمه قبض روح مىشود و دفن مىگردد، دو ملک در قبر از او سؤال مىکنند: پروردگار تو کيست؟ مىفرمايد: الله پروردگار من است. سپس مىپرسند پيامبرت کيست؟ در پاسخ مىفرمايد: پدرم. آنگاه سؤال مىکنند، ولى تو کيست؟ در جواب مىگويد: علىبن ابىطالب، همين کسىکه در کنار قبرم ايستاده است. سپس پيامبر اکرمصل الله و علیه و آله مىفرمايند: آيا باز هم فضايل ديگر زهرا را بيان کنم؟ شايد پيامبر اکرم مىخواهند به اين وسيله تذکر دهند که: در اين عالم، فاطمه تنها کسى است که پدرش رسولالله و همسرش ولىالله است. پيامبر اکرمصل الله و علیه و آله در ادامه اين روايت مىفرمايند:
همانا خداىتعالى يک دسته از فرشتگان را براى محافظت فاطمه گماشته است، تا از چهار طرف نگهبان او باشند؛ و اين ملايک در حال حيات، و هنگام مرگ او، و کنار قبرش پيوسته در خدمت او هستند، و کارشان صلوات فرستادن بر فاطمه و پدرش و همسر و فرزندان اوست. يعنى در منطق ملائک و لسان فرشتگان صلوات بر پيامبر اکرم و على و حسنين همواره بايد با صلوات بر فاطمهعلیها السلام توام باشد، و در اين منقبت نيز آنحضرت برابر و همرديف آن چهار وجود مقدس ديگر مىباشد. سپس پيامبر اکرمصل الله و علیه و آله در ادامه فرمودند:
هرکس مرا بعد از وفاتم زيارت کند، مثل اين است که مرا در حال حيات زيارت کرده است؛ و کسىکه فاطمه را زيارت کند، گويى مرا زيارت نموده است؛ و هرکس على را زيارت نمايد مثل زيارت کردن حسنين است؛ و آن کسىکه زيارت کند ذريه آنان را، همانند زيارت خود آنان است... .
سهيلى از علماى عامه در کتاب الروضالانف در ذيل مطلبى مىنويسد: و من صلى عليها فقد صلى على ابيها. 6 هرکس بر حضرت فاطمهعلیها السلام صلوات فرستد، در حقيقت بر پدر ايشان صلوات فرستاده است.
پينوشت:
1ـ الصواعقالمحرقه/ص 225، ينابيعالموده/ص 295.
2ـ علماى عامه اتفاق دارند که منظور از آلمحمد: على و فاطمه و حسنين است.
3ـ بحارالانوار/ج 43/ 55/ج 97/ 194
4ـ بشارهالمصطفى/ص 139، بحارالانوار/ج 43/ 58
5ـ کاملالزيارات/ص 324
6- الروضالانف/ج 2/ 196.
اقتباس از: پايگاه اينترنتي سبطين