گفتم غم تو دارم گفتا غمت سر آید گفتـم که ماه من شو گفتـا اگر برآیـد
گفتـم ز مهـرورزان رسم وفـا بیـامـوز گفتا ز خوبرویان این کار کمتر آید
- مصاحبه قالبی دیگر برای نوشتن است و چنان که از اسمش برمیآید، مبتنی بر صحبت با فرد یا افرادی مشخص است.
- آنچه مصاحبه را از یک گفتوگوی معمولی تمیز میدهد، هدفمند و مبتنی بر برنامهریزی قبلی بودن آن است.
- مصاحبهشونده انواع مختلفی دارد، ممکن است سراغ عالمی دینی، یا هنرمندی فرهیخته برویم و راز موفقیتهایشان را جویا شویم، یا با نوجوان و جوانی که در فلان آزمون و مسابقه خوش درخشیده است، همکلام شویم.
- در مصاحبه، مصاحبهکننده میکوشد زوایای پنهان زندگی مصاحبهشونده را آشکار کند و مخاطبان را در پیمودن مسیر رشد - با اتکاء به تجارب و نصایح مصاحبهشونده - یاری نماید.
- مصاحبهگر میتواند پرسشهای مورد نظرش را پساز تدوین در اختیار دیگران قرار دهد تا کمی و کاستیاش برطرف شود، سپس آنها را به صورت مکتوب و محترمانه در اختیار مصاحبهشونده قرار دهد تا با دقت و حوصله به آنها پاسخ دهد. پساز نگارش مصاحبه هم بهتر است متن ویرایش شده را -با تمام حذف و اضافات احتمالی-به رؤیت مصاحبهشونده رساند و تأیید او را اخذ نمود.
- مصاحبه میتواند به صورت چهره به چهره انجام شود که در اینصورت فیلمبرداری یا ضبط صدا موضوعیت پیدا میکند.
- ورود پیدا کردن به زندگی خصوصی مصاحبهشوندگان میبایست کاملاً حسابشده باشد و اگر مصاحبهشونده از پاسخ دادن امتناع ورزید، اصرار بیجا نکنیم.
- امانتداری در نقل درست پاسخها ضرورتی اخلاقی در انجام مصاحبه است. به عبارت دیگر مصاحبهکننده باید پاسخهای دریافتی را بی کم و کاست بیان کند، مگر آنکه مصاحبهشونده رضایت خود را از حذف و اضافات انجام شده ابراز دارد. یا حذف و اضافات به نظری متفاوت با نظر مصاحبهشونده نیانجامد.
- مصاحبه میبایست ارزشهای اجتماعی را در نظر داشته باشد، پرسش و پاسخ هایی که ممکن است با این مهم در تضاد باشد، نباید در مصاحبه گنجانده شود.
- مصاحبهکنندگان میتوانند دو یا چند نفر باشند که در اینصورت پرسشها جامعیت بیشتری خواهد داشت.
- در ابتدای مصاحبه میبایست مصاحبهشونده را به طور دقیق و البته کوتاه به مخاطبان معرفی کرد تا ضرورت مصاحبه در ذهن خوانندگان روشن شود.
- مصاحبه میتواند خیالی باشد؛ مثل مصاحبه با حافظ، سعدی و... .
- بهتر است در انتهای مصاحبه، با دادن یک سؤال آزاد، به مصاحبهشونده فرصت دهیم تا صحبتهایش را تکمیل کند. مثل سؤال: «و سخن آخر شما؟»
بیژن شهرامی
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
AR-SA