جهان مثل تماشاخانه ماند
که سعی ما در آن ایفای نقش است...
- تئاتر هنری بسیار دیرپاست که نگاهی به تماشاخانههای برجای مانده از عهد باستان در شهر رم ایتالیا ، تدمر سوریه و... ما را به آن توجه میدهد.
- نمایشنامه به متن قابل اجرا در تئاترگفته میشود.
- نمایشنامه معمولاً در قالب گفتگو بین شخصیتها نوشته میشود. به نویسنده این متن نمایشنامهنویس میگویند.
- مکان و زمان رخ دادن حوادث و نیز توضیح درباره صحنه قبل از نوشتن متن نمایش اهمیت دارند.
- در نمایشنامه حالات چهرهی بازیگر نیز ذکر میشود. هر پرده از نمایش، شامل بخشهای مختلفی است که ساختار نمایشنامه را تشکیل میدهند.
- در اولین قدم برای نوشتن نمایشنامه، باید تا میتوانیم نمایشنامههای ارائه شده از سوی بزرگان این حوزه را مطالعه کنیم.
- پساز مطالعه و کسب آمادگی ذهنی برای نگارش نمایشنامه، میبایست داستانی مناسب و جالب و جذاب برای آن یافت. ما در این مسیر میتوانیم علاوه بر داستانهای خود، از آثار دیگر نویسندگان هم استفاده کنیم.
- هر داستان، فراز و فرودهایی دارد که میبایست آنها را در قالب چند بخش که اصطلاحاً به آن «پرده» گفته میشود سازماندهی کرد.
- شخصیتپردازی و معرفی دقیق قهرمانان، لازمهی کار نمایشنامهنویسی است؛ به این معنی که بازیگران بتوانند به راحتی با آن ارتباط برقرار کنند.
- بازیکنان تئاتر (مخصوصاً پانتومیم) میبایست از زبان بدن استفاده کنند؛ و این هنگامی میسر است که نمایشنامهنویس در لا به لای آن چه مینویسد، پرانتز باز کند و حالات لازم را گوشزد نماید.
- نمایش انواعی دارد از پانتومیم (نمایش بیکلام)، نمایش روحوضی و تعزیهخوانی گرفته تا نقالی، نمایش عروسکی، تئاترخیابانی، پردهخوانی و...، که نمایشنامهنویس هنگام نوشتن متن هریک، میبایست به ویژگیهای اختصاصی آنها توجه داشته باشد.
- در نگارش نمایشنامه نیز مخاطبشناسی شرط است؛ به این معنی که بدانیم برای کدام گروه سنی و با کدام سطح سواد و دانایی مینویسم.
- در نوشتن متن هرگاه به نقل قولها میرسیم، میتوانیم از شکل شکسته و محاورهای کلمات استفاده کنیم.
- اگر داستان نمایش ما، از کتاب خاصی برگرفته شده است، می بایست به رسم امانتداری در ابتدا یا انتها متذکر آن شویم.
- از کتابهایی که میتواند به ما در امر نمایشنامهنویسی کمک کند، میتوان به "نگاهی به مبانی نمایشنامهنویسی و تحلیل نمایشنامه" اثر آقای بابک دهقانی، "اصول و مبانی نمایشنامهنویسی" نوشته خانم سیمین امیریان، و "نمایشنامهنویسی به زبان ساده برای دانشآموزان دوره راهنمایی" نوشته آقای عبدالحی شماسی، اشاره کرد.
- در حوزه نمایشنامهنویسی میتوان در سطح جهانی به گوته آلمانی، شکسپیر بریتانیایی، چخوف روسی، بکت و مولیر فرانسوی و در سطح ملی به بهرام بیضایی، اکبر رادی، علی نصیریان، حسين كياني، سیدحسین فداییحسین و... اشاره کرد.
برای آشنایی بیشتر با نمایشنامهنویسی و نمایشنامههای مناسب مذهبی، میتوانید به سایت مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی (صحنه) مراجعه نمایید.
.........................................................................................
1 . کولوسئوم
2 . دانشنامه آزاد، مدخل نمایشنامه
3 . همان
4 . همان
5. همان
بیژن شهرامی
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
AR-SA