printlogo


printlogo


در نشست خبری همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم مطرح شد
جمع‌آوری ۱۲ هزار صفحه سند پژوهشی با محوریت نقش‌آفرینی علمی حوزه علمیه قم
نشست خبری همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیت‌الله‌العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی(ره)۲۷ فروردین‌ماه در ساختمان مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه‌های علمیه برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی، دبیرکل این همایش در این نشست، با تشکر از اصحاب رسانه، گفت: حوزه علمیه قم دارای پیشینه‌ای قریب به ۱۲۰۰ سال است. در کتب تراجم و رجال، از شخصیت‌هایی از خاندان اشعری به‌عنوان فقهای قم و شیخ القمیین یاد شده که در قرن دوم و سوم هجری فعالیت می‌کردند.
دبیرکل همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم افزود: این جریان علمی با فراز و نشیب‌هایی، تا دوره میرزای قمی ادامه یافت تا اینکه در قرن اخیر، آیت‌الله‌العظمی حائری یزدی(ره) با تدبیر خود، حوزه علمیه قم را بازتأسیس کردند. ایشان که از شاگردان برجسته میرزای شیرازی(قد) در سامرا بودند، با وجود پیشنهاد مرجعیت در عراق، ترجیح دادند که برای احیای دین در ایران به کشور بازگردند.
حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی، به اقدامات آیت‌الله حائری(ره) در زمینه‌های مختلف اشاره کرد و گفت: ایشان در مدت ۱۵ سال حضور در قم، علاوه بر احیای حوزه علمیه و تربیت شاگردان برجسته‌ای مانند امام خمینی(ره)، به خدمات اجتماعی از جمله ساخت بیمارستان، درمانگاه و رسیدگی به سیل‌زدگان نیز پرداختند.
وی از رونمایی ۲۰ جلد از آثار محققانه آیت‌الله حائری یزدی در این همایش خبر داد و گفت: این آثار پس از چهار سال تحقیق و بررسی توسط تیمی از محققان، احیا شده است. همچنین حدود ۴۰ جلد مقاله علمی درباره سیر تحول حوزه علمیه قم در یکصدسال اخیر منتشر خواهد شد.
دبیرکل  این همایش در پایان، با اشاره به حضور بانوان طلبه در حوزه‌های علمیه، گفت: امروز بیش از ۵۰۰ حوزه علمیه خواهران در مقاطع سطح دو، سه و چهار (معادل کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا) فعال هستند که این، از دستاوردهای انقلاب اسلامی است که به‌برکت احیای حوزه علمیه قم، صورت گرفت.

 دستاوردهای علمی و پژوهشی همایش
در ادامه نشست خبری، حجت‌الاسلام والمسلمین رجبی‌‌نیا، مدیر علمی همایش یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم هم، با اشاره به تشکیل بیش از ۲۰ گروه تخصصی و جمع‌آوری ۱۲ هزار صفحه سند پژوهشی، گفت: هدف این همایش نشان‌دادن نقش‌آفرینی علمی حوزه در عرصه‌های مختلف از فقه و فلسفه تا مدیریت و روان‌شناسی است.
وی با اشاره به سابقه قریب به ۱۲0۰ ساله حوزه‌های علمیه تأکید کرد: حوزه علمیه قم به برکت وجود حضرت معصومه(س) همواره پایدار بوده است؛ اما بازتأسیس آن توسط آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری(ره)، نقطه عطفی در تاریخ معاصر بود که باید به‌درستی روایت شود.
مدیر علمی این همایش، به تشکیل ۵ کمیته تخصصی فقه و سیاست، تاریخ و سیره، اسناد، مدارس و فلسفه و عرفان و اخلاق و تربیت در زمینه‌های برگزاری همایش اشاره کرد.
حجت‌الاسلام والمسلمین رجبی‌نیا به دستاوردهای پژوهشی همایش که مهم‌ترین آنها عبارت‌اند از: جمع‌آوری و بررسی ۱۲ هزار صفحه سند تاریخی، تشکیل ۲۰ گروه تخصصی با حضور اندیشمندان، تدوین ۴۰ مقاله علمی در موضوعات مختلف، آماده‌سازی ۷ مجموعه تخصصی برای ارائه در همایش نیز اشاره کرد و افزود: این همایش در پی پاسخ به این پرسش است که چرا به این نهاد، حوزه علمیه می‌گویند. ما باید نشان دهیم که حوزه فقط محل تحصیل فقه نیست؛ بلکه در عرصه‌های مختلفی مانند: روان‌شناسی، علوم تربیتی، مدیریت و اقتصاد نقش‌آفرینی کرده است.
حجت‌الاسلام والمسلمین رجبی‌نیا، در پایان از تشکیل هفت گروه عملکردی برای بررسی فعالیت‌های حوزه در زمینه‌های بررسی ساختارهای آموزشی، پژوهشی و تربیتی، مستندسازی دستاوردهای صدساله اخیر خبر داد و گفت: ما باید روایت‌گر تلاش‌های علمی عالمان دین در طول این قرن باشیم. این همایش فقط نگاهی به گذشته نیست؛ بلکه نقشه راهی برای آینده حوزه است.

  برگزاری همایش در روزهای ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت‌ماه
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن طیب‌حسینی، دبیر اجرایی همایش نیز در این نشست خبری، با اشاره به اهمیت و جایگاه این رویداد علمی و حوزوی اظهار کرد: این همایش روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در مدرسه علمیه امام موسی‌کاظم(ع) قم برگزار خواهد شد.
مدیر اجرایی همایش «یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم»، با بیان اینکه این همایش میزبان جمعی از علما، اندیشمندان، فرهیختگان و شخصیت‌های برجسته کشوری و بین‌المللی خواهد بود، گفت: این رویداد علمی فرصتی برای بازخوانی کارنامه یک‌قرن اخیر حوزه علمیه قم و تبیین نقش آن در تحولات دینی، علمی و اجتماعی ایران و جهان اسلام است.
مدیر روابط عمومی حوزه‌های علمیه، در ادامه به تشریح پنل‌ها و نشست‌های تخصصی همایش پرداخت و عنوان کرد: در این رویداد، کمیسیون‌ها و نشست‌های متعددی در حوزه‌های گوناگون علمی و پژوهشی برگزار می‌شود که از جمله آن‌ها، می‌توان به محورهای اخلاق، علوم قرآن و تفسیر، فقه و اصول، کلام، ادیان و مذاهب اسلامی، مهدویت، تاریخ اسلام، تاریخ معاصر، ادبیات، زبان و ترجمه، علوم تربیتی، فضای مجازی و فناوری، دانشنامه‌نگاری، فرهنگنامه‌نگاری و موسوعه‌نگاری حوزوی، مسائل بین‌الملل، تمدن اسلامی و نیز نقش حوزه در نظام و انقلاب اسلامی اشاره کرد.
مدیر اجرایی همایش با بیان اینکه حدود ۳۰ برنامه علمی، نشست تخصصی و کمیسیون پژوهشی در این همایش برگزار خواهد شد، افزود: این برنامه‌ها با حضور اندیشمندان داخلی و خارجی و با هدف گفتمان‌سازی علمی و تعمیق مباحث حوزوی برگزار می‌شود.
حجت‌الاسلام والمسلمین طیب‌حسینی در پایان خاطرنشان کرد: همایش یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم، نقطه عطفی در بازشناسی نقش تاریخی این نهاد دینی در عرصه‌های مختلف علمی، فرهنگی، اجتماعی و تمدنی خواهد بود.
گفتنی است، همایش صدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم در روزهای ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت‌ماه با حضور اندیشمندان و علما برگزار خواهد شد. در این همایش پیام مقام معظم رهبری به همایش نیز قرائت خواهد شد.