حجتالاسلام والمسلمین ترکاشوند، از اجرای برنامههای آموزشی و پژوهشی برای ۱۲ هزار طلبه در واحدهای آموزشی حوزه علمیه قم خبر داد و گفت: در کنار آموزش و تقویت مهارتهای پژوهشی طلاب، تاکنون ۷۲ نشریه علمی در مدارس و مراکز حوزه علمیه قم راهاندازی و منتشر شده است.
حجتالاسلام والمسلمین حسن ترکاشوند، معاون پژوهش حوزه علمیه قم، در حاشیه اجلاسیه معاونان پژوهش حوزههای علمیه کشور در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری حوزه در مشهد، به تشریح ظرفیتها، فعالیتها و برنامههای پژوهشی حوزه علمیه قم پرداخت.

اشتغال به تحصیل بیش از ۳۰ هزار طلبه در حوزه علمیه قم
حجتالاسلام والمسلمین ترکاشوند، با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۳۰ هزار طلبه در حوزه علمیه قم مشغول به تحصیل هستند، توضیح داد: از این تعداد حدود ۲۰ هزار نفر دروس آزاد (سطوح عالی) را میگذرانند و حدود ۱۲ هزار نفر نیز در مدارس سطح یک، مراکز فقهی، مدارس عالی، کانونهای هدایت علمی و تربیتی و مراکز تخصصی مشغول به تحصیل هستند.
معاون پژوهش حوزه علمیه قم، با اشاره به تمرکز این معاونت بر برنامهریزی و اجرای فعالیتهای پژوهشی در میان این ۱۲ هزار طلبه، تصریح کرد: طی دو دهه گذشته، حوزه علمیه قم، در زمینه آموزشِ پژوهش و توسعه و ترویج فعالیتهای پژوهشی در میان طلاب، برنامههای متعددی را طراحی و عملیاتی کرده که در حال حاضر نیز، با قوت در حال پیگیری است.
وی در ادامه به تشریح برنامههای پژوهشی در سطوح مختلف حوزه پرداخت و اظهار کرد: در عرصه آموزش پژوهشمحور، دورههای آموزشی و دورههای مهارتافزایی و کارگاههای متنوعی برای طلاب برگزار شده است. برای نمونه، درس «مهارتهای پژوهشی» در پایه دوم بهصورت رسمی و الزامی برای طلاب سطح یک گنجانده شده است.
حجتالاسلام والمسلمین ترکاشوند اضافه کرد: همچنین در پایههای بالاتر، طلاب ملزم به ارائه تکالیف پژوهشی هستند و در پایه ششم نیز، ارائه یک تحقیق پایانی الزامی است که تنها پس از تأیید آن، طلبه میتواند فارغالتحصیل شده و وارد سطح عالی شود؛ این روند در سطوح عالی نیز با طراحی کارگاههای روش تحقیق، روش نگارش پایاننامه، آشنایی با فناوریهای نوین پژوهشی و دیگر مهارتهای پژوهشی دنبال میشود.
وی افزود: بخش قابل توجهی از این ۱۲ هزار طلبه، در یکی از این دورههای آموزشی یا کارگاههای مهارتی شرکت کردهاند و آموزشهای اولیه یا تخصصی لازم را در زمینه پژوهش دریافت کردهاند.
حجتالاسلام والمسلمین ترکاشوند، به تبیین برخی از بروندادها و دستاوردهای عینی این برنامهها پرداخت و با اشاره به انتشار گسترده مجلات علمی در سطح حوزه علمیه قم، بیان کرد: علاوه بر مجلات دارای مجوز علمیپژوهشی و علمیترویجی، هماکنون ۷۲ مجله علمی در واحدهای آموزشی حوزه فعال هستند که طلاب میتوانند مقالات علمی خود را در آنها منتشر کنند.

برگزاری سالانه حدود ۳۰۰ نشست علمی در سطح مدارس علمیه قم
معاون پژوهش حوزه علمیه قم، به برگزاری نشستهای علمی و کرسیهای آزاداندیشی بهعنوان دیگر فعالیتهای شاخص پژوهشی این حوزه اشاره کرد و افزود: هر سال حدود ۳۰۰ نشست علمی در سطح مدارس علمیه قم با حضور اساتید و مشارکت طلاب برگزار میشود. این نشستها، در کنار کرسیهای آزاداندیشی، موجب پویایی علمی و ارتقای سطح تحلیلی طلاب میشود.
وی درباره دستاوردهای اجلاسیه معاونان پژوهش حوزههای علمیه کشور نیز اظهار کرد: این اجلاسیه که بههمت معاونت پژوهش حوزههای علمیه کشور برگزار شده، فرصت مغتنمی برای هماندیشی، بازنگری در برنامهها، طرح دغدغهها و ایجاد همافزایی میان معاونان پژوهش استانهاست.
حجتالاسلام والمسلمین ترکاشوند، بر اهمیت آشنایی با ظرفیتهای استانی و انتقال تجارب تأکید کرد و افزود: در جریان این اجلاسیه، ظرفیتهای پژوهشی هر استان بهصورت اجمالی معرفی شده و در اختیار سایر استانها قرار گرفته است که این اقدام، موجب تقویت همکاریها، بهرهگیری از تجربیات موفق و رشد متوازن ظرفیتهای علمی حوزههای علمیه کشور خواهد شد.