نشست هماندیشی بانوان انقلابی با موضوع «نقشآفرینی زنان در عرصه مقاومت و جنگ؛ از روایت تا تربیت» با حضور کارشناسان بانو برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری حوزه، فهیمه زارع در این نشست هماندیشی، با بیان اینکه جنگ امروز، جنگ روایتهاست، تصریح کرد: جنگها در طول تاریخ پدیدهای ایستا و میرا نبودند؛ بلکه پدیدههایی پویا بودند؛ زیرا تا زمانی که افراد روایتهای مختلفی از جنگ ارائه میدهند، این پدیدهها زنده هستند و با ما زندگی میکنند.
وی گفت: روایتهای زنانه برگرفته از تجربهها و تنیده در احساسات و عقلانیتها هستند؛ روایتهای زنانه ترکیبی از احساس و عقلانیت، کلمه و گریه است.
زارع اظهار کرد: در تاریخ روایت تاریخساز از یک زن تاریخساز مانند روایت حضرت زینب(س) و دیگر بانوان کربلا را داریم که معنا، کنشگری و تاریخ ایجاد کردند. در دفاع مقدس نیز روایتهایی که زنان از دفاع مقدس داشتند، روایتهای پویا و تاریخساز است.
وی یادآور شد: روایت مادران ایران و غزه از جنگ، با روایتهای زنان جهان غرب از جنگ متفاوت است؛ این بهمعنای عدم علاقه مادران ایرانی و غزه به فرزندانشان نیست؛ بلکه ما در طرح تمدنی قرار داریم که شهادت در جنگ را برای ما معنابخش میکند.
عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده اظهار کرد: جامعهپذیر کردن و نهادینهکردن ارزشها از وظایف مادران است. امروز باید قصه اقتدارمان را برای فرزندانمان تعریف کنیم. برای فرزندان روایت کنیم که در سرزمینی زندگی میکنیم که صبح رژیم غاصب و شب پایگاههای آمریکا را میزنیم.
نقشآفرینی زنان در جنگ با گذشته تفاوت کرده است
خانم شریعت ناصری رئیس پژوهشگاه جامعةالزهرا(س) هم در این نشست درباره «پشتیبانی بانوان در موقعیت جنگی» عنوان کرد: پشتیبانی بانوان در جنگ امروز تفاوت فراوانی با گذشته پیدا کرده است؛ البته نقش مردان نیز امروزه تغییر کرده است.
وی گفت: در گذشته مصادیق نقشآفرینی زنان شوقآفرینی در مردان برای حضور در میدان نبرد بوده است که امروزه این امر تغییر کرده است. امروز زنان میتوانند مردان را تشویق به نوشتن و تحلیل کنند. در تاریخ نیز، مادر وهب و همسر حبیببن مظاهر را داریم که مردان خود را تشویق به حضور در میدان نبرد کردند.
وی اضافه کرد: اقشار مختلف بانوان اعم از نویسندگان و هنرمندان میتوانند تولید محتوای رسانهای کنند و به مقابله با شایعات بپردازند. دشمن به دنبال ایجاد ترس با شایعهافکنی است؛ بههمین خاطر نباید هر خبری را بازنشر بدهیم.
زنان نقش مهمی در فردسازی در جامعه دارند
معصومه اسماعیلی استاد فلسفه و عرفان، نیز در رابطه با «نقش زن در هنگامه جهاد» با اشاره به فردپردازی، جامعهپردازی و تمدنپردازی در بیانیه گام دوم، گفت: زنان نقش مهمی در فردسازی که مقدمه جامعهسازی و تمدنسازی است، دارند. جنگ ما جنگ ایدئولوژی است.
وی اظهار کرد: در جنگ گفتمان ترسزده و رفاهطلبانه و گفتمان مجاهدت و شهادتطلبی وجود دارد که نتیجه دو مبنای فکری است. بر اساس پیام رهبر معظم انقلاب به همایش سده حوزه، باید مبانی را تقویت کنیم. باید گفتمان تربیت مجاهدانه و شهادتطلبی را تقویت کنیم و راه سومی وجود ندارد.
اسماعیلی ادامه داد: زنان در این عرصه وظیفه ایجاد و استحکام مبانی و فرهنگ را دارند. مادران میتوانند فرزندانی را تربیت کنند که خدامحور و متکی به خدا هستند و امنیت خود را در حصار خدا میدانند یا فرزندی تربیت کنند، خود را اول و آخر جهان میداند و در جنگ، فقط ترس را تجربه میکند. مادران میتوانند فرزندی تربیت کنند که کرامت را از خلیفةاللهی میداند یا فرزندی که کرامت را از ثروت به دست میآورد.
استاد فلسفه و عرفان یادآور شد: این جنگی بین تمدن اسلامی و تمدن مادی بود که خروجی تمدن اسلامی دفاع جانانه و خروجی تمدن مادی، انسانکشی بود.
وی در مورد نقش زن در فرهنگ گفت: رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم فرمودند: ما باید در همه عرصهها جهاد داشته باشیم؛ جهاد تربیتی، اقتصادی، فرهنگی و... از عرصههای مختلف جهاد است. اگر هویت فرد جهادگری باشد، میتواند در همه عرصهها جهاد کند.
دعا پشتیبان جنگ فیزیکی است؛ متن مبارزه است
مهدیهسادات مستقیمی نیز در این نشست با بیان اینکه استفاده از اسباب ماورائی مسأله مهمی است؛ بهطوری که در دانشگاههای رژیم صهیونیستی این مباحث را تدریس میکنند، افزود: استفاده از سحر در اسلام حرام است؛ اما میتوانیم از قرآن بهعنوان باطلکننده سحر استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه دعا بالاترین اسرار ملکوتی است، اظهار کرد: همواره حضور بانوان در مراسمهای دعا، مساجد و... پررنگتر بوده است. در مسأله معنویت میتوانیم، از این حضور بهرهبرداری جهادی کنیم.
مستقیمی بیان کرد: تصور میکنیم، دعا پشتیبان جنگ فیزیکی است؛ درحالیکه دعا متن مبارزه است و صدها برابر بمب اتم عمل میکند. در هنگام جنگ، باید دعا را بهصورت تشکیلاتی، متناسب با حاجت و با ذکر الهی داشته باشیم.